'Ikke"

‘Ikke’

Zoals u weet zijn we dit schooljaar intensief bezig met de ‘executieve functies’.  Dit zijn denkprocessen die voorwaardelijk zijn bij de aansturing van activiteiten, zoals het starten van een taak, werkgeheugen, volgehouden aandacht, remmen van impulsiviteit en doorzettingsvermogen. Ook het vormen van een reëel zelfbeeld en jezelf kunnen sturen zijn executieve functies (wij leren.nl). Om deze abstracte begrippen voor de kinderen begrijpelijk en visueel te maken, gebruiken we op school ‘monstertjes’. 

Vorige week is ‘Ikke’ op bezoek geweest in de groepen 1 t/m 4. Foto’s hiervan vindt u in het fotoalbum van de SKOZapp. ‘Ikke’ staat voor zelfkennis. ‘Ikke’ spoort  de kinderen aan te kijken naar hun kwaliteiten, waar ben ik goed in? Maar ook naar dat wat ze nog willen leren. Hoe pak ik dat aan? Dat kan zijn op persoonlijk, op sociaal-emotioneel of didactisch gebied.

In de onderbouw gaan we daar de komende weken nog verder mee aan de slag. Dit doen we bij de kleuters bijvoorbeeld door de kinderen bewust een werkje te laten kiezen dat ze al goed kunnen. Ook hebben ze een tekening gemaakt met aan de ene kant dat waar ze goed in zijn en aan de andere kant dat wat ze nog willen leren. In groep 3/4 praten we over kwaliteiten. Wat zijn dat? Welke kwaliteiten zijn er eigenlijk? Welke kwaliteiten heb je zelf, welke zie je bij je klasgenootjes? Wat wil je nog leren en hoe pak je dat aan? Heb je hier hulp bij nodig en zo ja, van wie?

Bij het inrichten van de Sinterklaas- en Kerst-  hoeken gaan de kinderen bewust gebruik maken van de kwaliteiten die ze hebben. Iemand die creatief is gaat een knutselopdracht bedenken, iemand die goed is in organiseren gaat de materialen die we nodig hebben regelen, iemand die graag anderen helpt zorgt ervoor dat de jongste kleuters ook weten wat ze moeten doen etc. 

Terug naar overzicht