Voorlichting Middelbare School door ex- groep 8 leerlingen

Afgelopen week hebben we in groep 7/8 aandacht besteed aan verschillende aspecten van de Middelbare School. We hebben samen bekeken welke schooltypes er in Nederland zijn. We hebben gesproken over hoe wij op school het schooladvies vaststellen. Dat behalve de Cito toets resultaten en methode toetsen goed gekeken wordt naar diverse andere aspecten Hoe is de werkhouding, de concentratie, de interesse, de kwaliteiten enz. 

De kinderen hebben in groepjes gekeken naar welke vaardigheden je nodig hebt voor diverse beroepen. Ze hebben nagedacht over hun eigen kwaliteiten en hun eigen interesses. Is het leren uit "boeken"iets voor jou, werk je graag met je "handen", ben je creatief, werk je liever alleen of in een groepje, kun je leiding geven, of hoor je liever van iemand wat je moet doen.

We hebben de Voortgezet Onderwijs - gids samen bekeken. Daarbij ook gekeken naar de diverse scholen die hier in de buurt te vinden zijn. De meeste VO-scholen bieden naast de verplichte vakken iets extra's . Denk aan Technasium, Twee- talig onderwijs, Sport/ Cultuur. Ook dit extra aanbod is in de gids te vinden en natuurlijk op de web-site van elke school.

In de middag kwamen de meeste ex-groep 8 leerlingen terug naar de St.Jan om een presentatie te geven over hun school en over de eerste ervaringen op het Voortgezet Onderwijs. Prachtig om te zien hoe snel deze leerlingen gewend zijn aan hun nieuwe school. Met veel enthousiasme deelden ze hun verhalen en beantwoordden ze alle vragen .

We vinden het zeer belangrijk dat onze leerlingen de overstap  naar het Voortgezet goed voorbereid kunnen maken. Naast onze lessen en gesprekken, die we regelmatig met hen voeren, is het zeker zo belangrijk dat u als ouder zich eveneens verdiept in dit onderwerp. 

Aanstaande dinsdag krijgen de leerlingen van groep 8 deze VO-gids mee naar huis. Het is een aanrader om samen met uw kind deze goed door te nemen.

Voor de leerlingen van groep 7 adviseren we de ouders om in januari diverse Open dagen van de scholen hier in de buurt te bezoeken. Er zijn nog enkele VO-gidsen die de kinderen voor een paar dagen mee kunnen nemen om thuis te bekijken. Mocht daar behoefte aan zijn, dan laat het ons via uw kind weten,

 

Juf Hebe en juf Miriam

Terug naar overzicht